Årskrönika 2015

Så här i mellandagarna när telefonen inte konstant ringer och man har lite lugn och ro att samla sina tankar och ta hand om allt det som ligger i ”ta tag i vid tillfälle”-högen. Turligt nog är man hyfsat ordningsam och den där högen var inte så hög egentligen. Definitivt bredare än hög. Skrivbordet är rensat, allt är bokfört och det är bara de sista fakturorna som ska in från leverantörerna, sen kan vi stänga boken 2015.

Året har varit omvälvande och hektiskt. Många möten, många bra affärer, ett par förlorade affärer med tillhörande vrede. (Jag höll faktiskt nästan på att slita loss ratten i Volvon efter ett samtal med en tilltänkt kund där det inte gick vägen.) Men, skam den som ger sig. Det är bara att bita ihop och kämpa vidare.

Hur ska man summera året då? Ja, början var ganska lugn fram till april, då det blev full rulle. Offertmarknaden var närmast överhettad, men ett föga upphetsande lugn lade sig över hela alltet under maj månad. Vi hade mycket service och underhåll över sommaren och det höll oss rejält sysselsatta innan semestrarna.

Sommaren tillbringades i ett flertal länder, i ett raskt tempo men ändå med gott om tillfällen att ta igen sig. Till exempel när motorn på jeepen vi åkte i tvärdog mitt i en flod. Då var det bara att korka upp och vänta på hjälp. Fötterna i knädjupt vatten i stekande hetta med en kall öl i handen och en hänförande utsikt. Man kan ha det sämre.

Sisådär 3 dagar innan semestern tog slut började mobilen och inkorgen att uppvisa svaga livstecken, och därefter har det gått som på räls. Inte svensk räls för då hade det inneburit förseningar, signalfel och allehanda tålamodsprövande elände. Vi pratar mer typ Schweizisk räls där en 15-minuters försening hade lett till lynchning av tågvärden.

Att bygga upp ett nytt varumärke är inte lätt, och det har varit minst sagt uppförsbacke att introducera Elkrafts svetsmaskiner till den svenska marknaden. Men efter semestrarna tog det verkligen fart på riktigt. Trots obehindrad tillgång till Elkrafts lager i Hamburg med över 2000 maskiner på hyllan, och ett mindre lokalt lager i Eslöv blev det brist på vissa modeller.

Slutet på året blev verkligen en grand finale. Nästan 1/3 av årets omsättning gjordes i november och det fortsatte i full rulle ända fram till jul.

Nu kan vi glädjas åt ett bra orderstock inför början av 2016 och vi är redan fullbokade en bit in i mars. Därmed önskar vi alla våra kunder och leverantörer en god fortsättning och ett framgångsrikt 2016!

 

Philip Marriott
VD

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.