Konsten att undvika filterbrand

I vårt land finns det fler leverantörer av CNC-styrda skärmaskiner än vad det finns leverantörer med kompetens på CNC-styrda skärmaskiner. Vi tillhör den senare kategorin. Detta ska vi beskriva med följande berättelse direkt ur verkligheten.

Bordet på maskinen ifråga är indelat i 1×1 m sektioner och är 2×4 m stort. Detta vill säga att när man är precis i ”krysset” och skär så är 4 m2 av bordet öppet samtidigt. Detta kräver ett enormt luftflöde genom filtret för att klara av att hålla vacuum i bordet. Bättre hade varit sektioner på 2 m bredd och 0,5 m längd. Då hade maximal öppen yta varit 2 m2. Dessutom saknar bordet föravskiljning, vilket gör att gnistor från skärningen utan problem kan sugas rakt in i filtren. Detta är också precis vad som hände denna morgon.

Motor-/fläktutrymmet efter branden

Motor-/fläktutrymmet efter branden

Kostnaden för att installera en SparkTrap ligger på ca 25% jämfört med kostnaden för att ersätta detta utbrända filterutsug.
Även om vi plockar bort filterbrand ur den ekonomiska ekvationen betalar sig en SparkTrap redan på det första filterbytet i formen av 200-300% ökad livslängd på filterpatronerna.

Hade leverantören haft gedigen kompetens på CNC-styrda skärmaskiner från första början hade man sluppit huvudvärken med trilskande skärmaskin, underdimensionerat utsug, skärdamm i verkstadslokalen och istället kunnat ägna sig åt att använda maskinen. Filterutsuget i sig är utmärkt, men kombinationen utsug och skärbord, samt avsaknad av föravskiljare är åt skogen.

Kunden kan skatta sig lycklig som kommit undan med blotta förskräckelsen denna gången, och ett utbränt utsug. Branden hade kunnat sprida sig och ödelägga hela verkstaden och inte minst hade någon kunnat komma till skada eller rentav mista livet.

Vad som återstår av en av filterpatronerna.

Vad som återstår av en av filterpatronerna.

När ni står i begrepp att investera i en CNC-styrd skärmaskin, vänd er till någon som är specialist på sitt område, lyd deras råd, se en eventuell högre prislapp som försäkringspengar och lev i trygghet att er skärmaskin levererar det den ska utan huvudbry. Sällan har John Ruskin’s ”Common law of business balance” varit mer applicerbar, även om många tvivlar på autenticiteten. Den stämmer likafullt.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.