Hur många arbetstimmar går åt till slipning hos er?

Man kan ha en riktigt bra finplasma, eller till och med en laser. Eller en gasskärmaskin. Till och med vattenskärare. Alla metoder ger skurna detaljer som kan behöva efterbearbetas. Slagg, oxidskikt eller vassa kanter kan ställa till problem. Laserskurna detaljer med oxidskikt och vassa kanter kan inte lackeras med bra resultat. Slagg måste avlägsnas. Vassa kanter brytas.

Hur många timmar lägger ditt företag på slipning? Hur mycket damm förorenar luften i verkstaden? Hur många sjukdagar drabbas ditt företag på grund av vibrationer från slipmaskiner och damm som personalen andas in? Hur mycket pengar lägger ni på slipskivor?

Listan på frågor kan göras lång.

Skärmavbild 2015-02-16 kl. 11.00.55

Moduluppbyggd Ernst Atlas

Om svaret på någon av dem är för många/mycket – då är det dags att titta på vad en avgradningsmaskin kan göra för ditt företag. Fördelarna är många. Processen är automatisk. Man matar in detaljerna i maskinen och de kommer ut på andra sidan. Flera olika processer kan kombineras – avgradning, slipning, kantbrytning, borstning, borttagning av oxidskikt i snittytan mm. Om man arbetar i olika material finns maskiner som slipar vått.

Maskinen kopplas till ett utsug – inget damm i lokalen från slipningen längre. Inga skadliga vibrationer för personalen.

PNP Teknik AB är generalagent för Ernst Maschinen GmbH i Sverige. Kontakta oss för mer information.

Video från en kund med kombinationen avgradning och kantbrytning:

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.