Ekonomisk fasskärning med MicroSteps 3D-huvud

MicroStep har utvecklat ett enklare sätt för den mindre verkstaden att på ett ekonomiskt sätt kunna tillgodogöra sig fördelarna med att kunna fasskära direkt i sin skärmaskin.

Fasskäraggregat av senare modell är oftast stora och tunga för att kunna möta alla de krav som ställs på resultatet. Därför blir investeringskostnaden hög eftersom man dels måste utgå från en kraftigare stomme i maskinen generellt, dels för att fasskäraggregatet och sina styrenheter i sig kostar en del.

Men för den lilla verkstaden som inte har det dagliga behovet att fasskära eller som inte ställer krav på att kunna utföra de mest avancerade operationerna har MicroStep tagit fram en lösning.

Skärmavbild 2015-02-12 kl. 09.19.21

3D-fasskärhuvud

Denna förenklade version av fasskärhuvudet klarar grundläggande fasskärning och ger möjlighet att skära vinkel upp till 45° och K- och Y-fog.

Exempel: MasterCut utrustad med 3D-aggregat.

Exempel: MasterCut Compact utrustad med 3D-aggregat.

Fasskärning ställer höga krav på kinetiken. Till exempel måste maskinen kunna föra verktyget med en hastighet om 20 gånger skärhastigheten i en båge med 1 mm radie och fasvinkel 50°. Om normal skärhastighet är 2 000 mm/min måste alltså maskinen klara av en rörelse på 40 000 mm/min i detta fall. Därför är det viktigt att förstå vilka begränsningar systemet har. För de som ställer högre krav på applikationen är det fortsatt de fullfjädrade systemen som gäller.

Underskärning

Underskärning

Överskärning

Överskärning

I följande tabeller visas begränsningarna med detta 3D-huvud i förhållande till vinkeln som ska skäras.

Radie kontra vinkel vid underskärning

Radie kontra vinkel vid underskärning

Radie kontra vinkel vid överskärning

Radie kontra vinkel vid överskärning

En av de absolut största fördelarna med MicroSteps lösning är att den levereras med deras patenterade kalibreringssystem ACTG (Automatic Calibration of Torch Geometry). Detta är en unik lösning som är långt mer fullständig än något annat system på marknaden. På endast några få minuter mäter systemet upp brännarens position och kompenserar för en eventuell offset. Detta ger stora fördelar för jämn kvalitet och maskintillgänglighet eftersom man kan börja varje skift med en kalibrering, samt köra en kalibrering efter varje kollision, byte av slitdelar etc. Normalt tar en manuell kalibrering av ett fasskäraggregat 2-4 timmar.

Kalibreringsstation ACTG

Kalibreringsstation ACTG

Video på kalibreringsprocessen:

Nedan visar bild på den större fullfjädrade rotatorn med oändlig rotation, att jämföras med 3D-rotatorn i första bilden ovan.

Den större rotatorn med oändlig rotation

Den större rotatorn med oändlig rotation

Mer information om 3D-rotatorn finns i detta dokument: 3D bevelling tool station

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.